A GRUB2 visszaállítása – I. módszer

Általános

Ha valamilyen oknál fogva újra kellett telepítened a Windows-t, esetleg váltottál az új Windows-ra, a telepítés közbeni első újraindításkor máris tapasztalni fogod, hogy eltűnt a GRUB2.

Ez egyáltalán nem jelent problémát, hiszen két parancs segítségével könnyedén vissza lehet állítani.

Bootolj be az Ubuntu 9.10 Live telepítőjéről, és válaszd ki az Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül opciót. Miután betöltődött az Ubuntu indítsd el a Rendszer -> Adminisztráció menüben található Gparted nevű partícionáló programot. Nézd meg, hogy melyik partícióra telepítetted az Ubuntu-t. (Nálam /dev/sda5)
Indíts egy terminált és írd be a következő parancsot, DE mielőtt Entert nyomnál írd át az sdXY-t arra, ami nálad szerepel, tehát ahova telepítetted az Ubuntu-t: sudo mount /dev/sdXY /mnt (az én példám szerint: sudo mount /dev/sda5 /mnt)
A következő parancsnál ismét át kell írnod egy paramétert, még pedig a végén az sdX-et, ezt pedig ugyanarra kell átírnod, mint az előbb, csak a végén a számnak NEM KELL szerepelnie a parancsban:
sudo grub-install –root-directory=/mnt/ /dev/sdX (nálam: sudo grub-install –root-directory=/mnt/ /dev/sda)

A visszaállítás egy részével készen vagy, vagyis a GRUB2 ismét meg fog jelenni, és az Ubuntu el is indul, csakhogy a Windows-ba nem biztos, hogy be tudsz lépni, ezt ellenőrizned kellene.

Ha megpróbáltad elindítani a Windows-t, de nem sikerült a következőt kell tenned:
Indítsd el az Ubuntu-t (a GRUB2-ből kiválasztva), majd indíts egy terminált. Abban az esetben, ha nem egyéni betöltőt használsz, tehát nem a 40_custom fájl alapján töltődnek be a bejegyzések, csak egyszerűen frissítsd a GRUB2-t a következő paranccsal: sudo update-grub

Ha egyénit használsz, tehát a 40_custom fájl alapján töltődik be, ezeket a parancsokat kell beírnod a terminálba.
sudo chmod +x /etc/grub.d/30_os-prober (ezzel futási jogot adsz a fájlnak, hogy megjelenjen a grub.cfg fájlban a tartalma)
sudo update-grub
sudo gedit /etc/grub.d/40_custom

Ezzel párhuzamosan nyiss egy új terminált és írd be a következőt: sudo gedit /boot/grub/grub.cfg
Másold át azt a részt a 40_custom fájlba, ami megváltozott –  a Windows-ra vonatkozó részt – és töröld le a  40_custom fájlban a régi bejegyzést, amivel nem indult el a Windows (a grub.cfg fájlt ne szerkeszd). Ha átmásoltad a megfelelő részt, zárd be a grub.cfg-t és a legutóbb megnyitott terminált, majd térj vissza a másik terminálba és írd be a következő parancsokat:
sudo update-grub
sudo chmod -x /etc/grub.d/30_os-prober (ismét elveszed a futási jogot)
sudo update-grub

Ezzel kész is vagy, újraindítás után a Windows is elérhetővé válik.

Amennyiben mégse jelenik meg a GRUB2, próbáld meg így visszaállítani: http://ubuntu-alapok.hu/2010/09/22/grub2-visszaallitasa-ii-modszer/

A GRUB2 visszaállítása – I. módszer” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s