Unetbootin – USB indítólemez készítése

Általános

unetbootin

Miért lehet erre szükség?
Hasznos lehet például akkor, ha nincs a gépedben CD olvasó, vagy, ha épp nincs kéznél egy CD amiről telepíthetnél. Ezzel a leírással néhány kattintással boot-olhatóvá alakítható a pendrive.

Az Unetbootin nevű programot legegyszerűbben az Ubuntu Szoftverközpontjából tudod feltelepíteni. Létezik Windows-os verziója is a programnak, bővebb információt az Unetbootin honlapján találsz.

Miután feltelepítetted, csatlakoztasd a gépedbe a pendrive-ot. Az Ubuntu logóra kattintva, kezdd el begépelni a keresőbe az Unetbootin-t majd kattints rá és indítsd el a programot.

Lássuk hogyan működik:
Az Unetbootin képes internetről letölteni a különböző disztribúciókat, ezeket a fenti listából tudod kiválasztani, illetve böngészőn vagy torrenten keresztül  letöltött .iso fájlt is ki tudja írni a pendrive-odra. Én az utóbbi változatot javaslom, mert ha az Unetbootin tölti le, sokáig tarthat a művelet.

A gépeden lévő .iso fájl kiírása:
Kattints a Diskimage-re. Mellette maradjon az ISO beállítás, a következő opciónál pedig kattins rá a …-ra és válaszd ki az .iso fájlt. Alul a Type maradjon USB Drive mellette pedig a Drive-nál ellenőrizd, hogy a pendrive-od van-e kiválasztva. Az OK gomb megnyomásával tudod elindítani az írást.

Unetbootin – USB indítólemez készítése” bejegyzéshez 20ozzászólás

  1. Visszajelzés: Ubuntu Netbook Remix 9.10 telepítése | Ubuntu Netbook Remix alapok

  2. Visszajelzés: Az Ubuntu 9.04 telepítése | Ubuntu alapok

  3. Szia! Grat az oldalhoz.
    Ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ez tényleg egy jó dolog, viszont az ubuntu beépített indítólemez-készítője abból a szempontból jobb, hogy azzal olyan live ubuntut tudsz létrehozni, ami képes megőrizni a rajta elkövetett változásokat. Így lehet egy olyan hordozható rendszered, amin tényleg a saját beállított cuccaid vannak. (Érdekesség, hogy a már telepített 8.10 alatt nem működött a készítő, viszont live cd-ről indítva tökéletesen ment)

    Kedvelés

    • Szia! Köszi! Egyébként én azért javasoltam az Unetbootin-t, mert az mindig megbízhatóan működik, bármelyik Ubuntu-ban (sőt Windows-ban is). Ellenben az Ubuntu-ban lévő beépített indítólemez-készítő, ahogy Te is írtad 8.10-ben és 9.04 alatt sem működik (legalábbis nálam). Persze az egy jó dolog, hogy a saját rendszeredről létre tudsz hozni egy live-ot, viszont, ha fel szeretnél telepíteni egy Ubuntu-t és nincs CD olvasó a gépedben, akkor nagyon jól jön az Unetbootin. 🙂

      Kedvelés

  4. Én pont most teszem… Nagyon jó programnak látszik és az internetről is letölti a kívánt Linuxot. Jó programnak látszik és remélem működni fog.

    Kedvelés

  5. Sziasztok!

    Mindent a leírtak alapján hajtottam végre, de az újraindítás után, mikor a pendrive-ról szerettem volna bootolni, akkor ezt írta ki:

    “Boot error”

    Valami ötlet?!

    Sziasztok!
    Bebe

    Kedvelés

    • Szia!

      Előfordulhat, hogy valamiért hibásan került az Ubuntu a pendrive-ra. Lehet, hogy a letöltött Ubuntuval van probléma, esetleg érdemes lehet újból letöltened és újból kiírnod.

      Kedvelés

  6. Szia Betti!

    Rendben, megpróbálom akkor újra letölteni, és akkor talán sikerülni fog.
    Jelentkezem, ha meg van a megoldás! 🙂

    Szia!
    Bebe

    Kedvelés

  7. Sziasztok! 🙂

    Fejlődök! 😀
    Most már ezt írja ki: “Operating System Not Found” 😀

    Nincs több ötletem! 😀

    Kedvelés

  8. Szia
    az ötlet nagyon jó,a programot egyszerű kezelni de vannak benne hibák.A legnagyobb hiba hogy nem azt csinálja amit szeretnénk ugyanis beállítottam a biost de nem tudott arról bootolni nyomtam szorgosan az f11et és valami olyasmit írt hogy hiányolja a grubot.Ja és a programban vagy egy syntacktikai hiba a fő folyamatnál mikor másolja a fileokat abban az ablakban az első sorban van egy felesleges lezárás ().
    (bocs a helyesírási hibákért)

    Kedvelés

  9. Sziasztok!
    Megcsináltam a boot pendriveot.
    Azon a gépen amin XP van jól müködik, bootol és indúl.
    De azon amelyiken Windows 7 van bootol, de az Ubuntu nem töltődik be és nem indúl el.
    Ezt hogyan lehet javítani?
    Köszönettel: gombocda

    Kedvelés

  10. Sziasztok!
    Lenne egy kérdésem (lehet, hogy nem a legjobb kérdés lesz, bocsi még kezdő vagyok!)
    Szóval ha Unetbootin-nal ráteszem a pendrive-ra az iso-t, akkor utána hogy lehet újra normál pendrive-vá “varázsolni”?
    Előre is köszönöm!!!

    Kedvelés

  11. Sziasztok. Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ez a program csak Ubuntu-hoz jó, vagy mást is tudok USB-re írni vele. Mert én Linux Mint-et szeretnék. Lehetséges ez, ha igen működni fog? Köszi előre is!

    Kedvelés

Hozzászólás